Általános sportfogadási hírek

A Denver Nuggets vagy a Miami Heat ír történelmet az NBA-döntőjében?

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) döntőjében a Denver Nuggets a Miami Heattel csap össze. Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó döntő magyar idő szerint június 2-án hajnalban kezdődik. A Nuggets kezdi pályaelőnyből a párharcot, vagyis amennyiben lesz 7. mérkőzés, azt Denverben rendezik.

A Nuggets a Nyugati Főcsoport 1. kiemeltje, míg a Miami elképesztő meglepetésre 8. kiemeltként jutott be a Keleti Főcsoportból. Utóbbira csak a New York Knicks volt képes 1999-ben, amikor a Knicks kikapott a San Antonio Spurstől, vagyis 8. kiemeltként soha senki nem nyert még bajnoki címet.

A Heat kikapott az Atlanta Hawkstól a Play-In Tournament első mérkőzésén, és a Chicago Bulls elleni hajrában esedékes fordítás kellett ahhoz, hogy a nyolcadik helyen bekerüljön a rájátszásba.

Ezt követően kiverték a Milwaukee Bucksot, a New York Knickset, és a Boston Celticset, amely 3-0-s hátrányból állt fel, és harcolta ki a 7. mérkőzést, amelyet azonban Bostonban a Heat nyert meg.

Sportfogadási előzetesünkben megvizsgáljuk, milyen lehetőségek vannak az online sportfogadás Magyarországon elérhető bukmékereinek fogadási piacain, valamint kielemezzük a két csapat erősségeit és gyengeségeit. A szorzók a 2023.05.31. 9:00-i állapotot mutatják, azok idővel változhatnak.

NBA-döntő Denver Nuggets-Miami Heat.

A Denver az esélyes

A Nuggets remekelt az alapszakasz és a rájátszás során is, ám a többség nem őket tartotta favoritnak. A kétszeres MVP, Nikola Jokić nem kapta meg zsinórban harmadik MVP-jét, ami felzúdulást keltett a haladó statisztikákat is figyelembe vevő sportfogadók körében, ugyanis messze ő teljesített a legjobban a játékosok teljesítményeit legjobban leíró mutatókban.

Jamal Murray és Michael Porter Jr. felépültek sérüléseikből, így a denveriek egészségesen vághattak neki a szezonnak, majd a rájátszásnak is. A Denver kapcsán a magaslatot meg kell említeni, a tengerszint feletti magasság gondot szokott okozni ellenfeleiknek, amelyek ehhez nincsenek hozzászokva, ennek megfelelően a Denver 8-0-val áll hazai pályán a playoffban.

Jokić elképesztően teljesít a rájátszásban, ezért a döntő MVP piacokon toronymagas favorit. 29,9 ponttal, 13,3 lepattanóval, 10,3 gólpasszal tripla-duplát átlagol! Soha nem ért el annyi tripla-duplát egy rájátszáson belül, mint a szerb (8). Emellett vezeti a ligát PER-ban (Player Efficiency Rating), Win Shares-ben, Box Plusz/Mínusz-ban, VORP-ban (Value Over Replacement Player), valamint Assist %-ban.

Amennyiben a Denver nyer, nagyon nehéz elképzelni, hogy ne a szerb legyen az MVP, vagyis ha a fogadó szerint a Nuggets nyer, érdemes inkább Jokić MVP-címére fogadni, mivel arra magasabb a szorzó.

Az esélytelenként menetelő Miami

A Denveré a liga legjobb játékosa, a Miamié a liga legjobb edzője. Erik Spoelstra egészen fantasztikus munkát végez Floridában.

Spoelstrával két bajnoki címet nyert a Heat (2012, 2013), további négy alkalommal pedig döntőbe jutott (2011, 2014, 2020, 2023). 2020-ban is meglepetésnek számított, amikor kiverték a Milwaukee-t és a Bostont, idén pedig különösen szenzáció a rájátszásbeli szereplésük, mivel az alapszakaszban a liga leggyengébben támadó csapatai közé tartozott a Heat.

Azonban a rájátszásban 39%-al dobja a triplákat a Heat, Jimmy Butler, Bam Adebayo, Max Strus, Caleb Martin, valamint Gabe Vincent vezetésével pedig 4-1-re legyőzték az első kiemelt Bucksot, majd pedig a Boston Celticset is legyőzték a főcsoportdöntőben 4-3-ra.

Butler elképesztő teljesítményt nyújtott a Milwaukee ellen (meccsenként 37 pont), vezeti a ligát labdalopásokban a playoffban (2,1), negyedik PER-ban VORP-ban, Box Plusz/Mínuszban, és második Win Shares-ben.

Vincent, Martin, és Strus elképesztő fejlődésen mentek keresztül az alapszakaszhoz képest, kérdés, hogy a draftolatlan újoncok meddig bírnak így produkálni. Martin a Boston ellen 19,3 pontot, 6,4 lepattanót átlagolt, 73,8 true shooting %-al (TS% figyelembe veszi a büntetőket, a kétpontos és a hárompontos dobásokat is)!

Ez 10 pontos növekedés az alapszakaszban produkált számaihoz képest. Vincent 9,4 pontról 13,1-re lépett fel, míg Strus 1,2 ponttal átlagol kevesebbet, mint az alapszakaszban

A Miami némileg jobban védekező csapat (111,9 engedett pont/100 labdabirtoklás, a Denver 112,4-et enged), azonban a Nuggets sokkal jobban támad (121 pont/100 támadás, a Heat 116,7 pont). A legnagyobb kérdés az lesz, hogy mit talál ki Spoelstra és stábja Jokić lelassítására (semlegesítése nem létezik).

Az igazi problémát az jeleni, hogy a center kiváló pontszerző és gólpasszt adó is, ami azt jelenti, hogy számtalan módon képes irányítani a játékot, Jamal Murray révén pedig egy olyan játékosuk is van, aki kiválóan teljesít a rájátszásban, és egy ideig képes elvinni a hátán a csapat támadójátékát (5 playoff mérkőzésen is dobott már legalább 40 pontot Murray). A Denver sokkal „magasabb” csapat a Miaminál (magasabbak a játékosaik), ami szintén problémákat fog szülni Spoelstráéknak.

A másik oldalon Adebayónak élete párharcát kell vívnia Jokićcsal, adott esetben faultproblémákba kell hoznia, azonban Adebayo támadójátéka folyamatosan romlott a Boston ellen. Amennyiben képesek kivonni a kétszeres MVP-t a palánk alól, a Miami eredményes lehet, ha bedobja kinti dobásait.

Azonban a Denver kiegészítő emberei is nyerőemberek lehetnek (Kentavious Caldwell-Pope, Bruce Brown, Aaron Gordon), míg a Heatnél kézsérüléséből visszatérhet akár Tyler Herro is, aki az év hatodik embere volt 2022-ben.

Denver-Miami Döntő tippek, szorzók

Az alapszakaszban a Denver 124-119 és 112-108-as győzelmet aratott a Miami ellen, Jokić pedig tarthatatlan volt Adebayo számára. A szerb 23 pontot, 12 lepattanót, 10 gólpasszt átlagolt, 69%-al dobott a mezőnyből, 67%-al triplázott (!!!!), és 100%-al büntetőzött (természetesen a minta nagyon kicsi).

A Heatnél Strus játszott jól, 21 pontot átlagolt a két mérkőzésen, Butler viszont mindkétszer 50% alatt dobott mezőnyből.

Véleményünk szerint Jokić „megkoronázása” következik. A szerb center tavaly és tavalyelőtt is MVP lett, idén pedig sokáig abszolút favorit volt, mielőtt Joel Embiid jó hajrája miatt megkapta a szavazók a kameruninak adták a Michael Jordan-trófeát. Jokić játékra gyakorolt hatása és a csapatának adott értéke miatt megoldhatatlan kirakósnak véljük a párharc előtt.

Ezért szerintünk a Nuggets nyeri a párharcot, Jokić lesz az MVP, és akár egy -1,5-es hendikep fogadás is sikeres lehet. A rengeteg fogadási piac miatt azonban érdemes tovább böngészni. Murray miatt egy „Szerez 40 pontot egy mérkőzésen” fogadási tipp is jó lehet 3,50-ért.

Mivel a Heat nagyon fáradt lesz a három nappal korábban véget érő párharc miatt, egy Denver nyeri az első mérkőzést ÉS a párharcot is növekedett oddsnak számít (1,44) ahhoz képest, ha csupán a Denver bajnoki címére fogadunk.

Mivel Jokić több párharcban is átlagolt már idén tripla-duplát, a „Nikola Jokić 3 vagy több tripla-duplát szerez a párharcban” is sikeres tipp lehet (2,10). Az esélyek alapján nem számítanánk hosszú párharcra, de Spoelstra, Butler, valamint a kiegészítő emberek elképesztő küzdeni tudása miatt nem lenne meglepő egy hosszabb párharc sem.

Denver-Miami NBA-döntő tippek
Megnyeri a sorozatot: DEN Nuggets1,23
Döntő – MVP: Nikola Jokić1,33
DEN megnyeri az 1. mérkőzést ÉS a sorozatot1,44
Vendég győzelmek a sorozatban: 2,5 alatt1,40
Nikola Jokić 3 vagy több tripla-duplát szerez a párharcban2,10
Játékos 40+ pontos mérkőzés a sorozatban: Jamal Murray3,50
Sorozat hendikep – DEN Nuggets -1,51,62
Sorozat – összesített mérkőzések 6,5 alatt1,32

A Bet365 bónuszának ajánlata a sportfogadási bónuszok közül a legkedvezőbbnek nevezhető a piacon.

A szerzőről

Vadász Rókaként fiatal koromtól fogva szenvedélyem a sportfogadás. Ahogy az évek során egyre több ismeretet sajátítottam el ezen a területen külföldi szaktudásnak köszönhetően, egyre jobb sportfogadóvá váltam. Szenvedélyem a sport, és szeretek róla olvasni, írni, és az így, valamint az elemzéseim által megszerzett tudást másokkal megosztani.

előző cikk
Fucsovics Marci a szerb klasszis ellen játszik a legjobb 32-be jutásért | fogadás a Djokovic-Fucsovics találkozóra
következő cikk
FA-Kupa döntő: sportfogadási előzetes & Unibet tippjáték