2024 második legnagyobb sporteseménye a labdarúgó Európa-bajnokság, amelyet Németországban rendeznek. Nagy büszkeségünkre a magyar válogatott is kijutott erre az eseményre, ezért az érdeklődés az esemény iránt óriási lesz hazánkban.

Az ilyen sporteseményekre mindig hatalmas sportfogadási piaccal állnak elő az Ivibethez, az Unibethez, 22bethez hasonló online fogadóirodák, ez pedig kiváló lehetőséget jelent a sportfogadóknak, hogy sikeres fogadásokat kössenek.

EURO 2024 végső győztes

Oldalunk nagyon büszke rá, hogy a 2022-es labdarúgó világbajnokságról szóló előzetesében jó fogadási stratégiákat és tippeket osztott meg Veletek, ez a célunk az Európa-bajnokság során a foci Eb fogadások kapcsán is.

Az Ivibet bónusz, az Unibet bónusz és a 22bet bónusz aktiválása is esedékes lesz a torna során. Írásunkban kifejezetten Eb győztes oddsokat fogtok találni, a végső győztesre vonatkozó tippekről fogunk írni, elemezzük az esélyeseket és a magyar csapat esélyeit is.

Végső győztes tippek

EURO 2024 végső győztes tippek
Anglia4,003,944,20
Franciaország5,004,875,00
Németország6,506,316,60
Portugália9,008,839,00
Spanyolország9,008,839,00
Belgium15,0016,7916,00
Olaszország15,0015,2515,00
Hollandia17,0016,9716,00
Magyarország81,0079,8080,00
Szorzók – 2024.05.26. 21:30

Fogadás az Európa-bajnokra – esélyesek

Ki nyeri a 2024-as Eb-t? Ez a nagy kérdés. Megkaptuk a teljesebb képet a sorsolásról a pótselejtezőket követően, valamint menetrendről, illetve az ágakról („bracket”-ekről).

Amikor az Eb győzelmi oddsokról beszélünk, a sorsolás és az ágak elemzésével érdemes kezdeni az esélylatolgatást. Az, hogy a hat csoportharmadikból négyen továbbjutnak, megnehezíti a dolgunkat, a régi 16 csapatos rendszerben, vagy a régi 32 csapatos rendszerben a vb-k során ez könnyebb volt.

Meg kell vizsgálni az adott csapat potenciális útját a döntőig, valamint a többi favoritét is. Érdemes azzal a forgatókönyvvel is eljátszani, hogy mi van, ha az adott csapat nem csoportelsőként jut tovább, akkor milyen ellenfelek állhatnak az útjába a döntőig vezető úton.

2000-ben, 2004-ben, 2016-ban sem csoportgyőztes nyerte meg a tornát, 2016-ban például egy csoportharmadik diadalmaskodott (Portugália).

Fontos azt is megnézni, hogy az adott csapat legjobb 3 játékosa milyen formában érkezik a tornára és milyen szezont futott.

Ezért gondolhatjuk például, hogy Anglia megnyerheti a tornát, mivel Kane nagyon jó formában játszik végre egy olyan csapatban, amelyben a társai vele egy szinten játszanak, trófeákért játszik és kap téli szünetet, Jude Bellingham szárnyal a Real Madridban, Trent Alexander-Arnold pedig remekel új szerepkörében Liverpoolban.

Franciaország

A 2016-os Eb és a 2022-es vb-ezüstérmesének, valamint a 2018-as világbajnoknak kijár a tisztelet, hogy favoritként emlegessük az Eb végső győztes fogadásoknál, nem csak az elmúlt tornák eredményessége, hanem a játékoskeret minősége alapján is.

Kylian Mbappé a világ legjobb futballistája, a világbajnokságon új szintre emelte a csapatát, a döntőben pedig egy örökre emlékezetes teljesítményt nyújtott. A francia futball ontja a nagyobbnál nagyobb tehetségeket poszttól függetlenül, akik a világ bármelyik bajnokságában, valamint a Bajnokok Ligájában is megállják a helyüket.

Didier Deschamps sokszor kapja a kritikát, hogy játszhatna minőségibb játékot a csapat, ezzel csökkentve a torna rendszerű lebonyolításban amúgy is nagy véletlenszerűség szerepét.

Egyelőre Presnel Kimpembe az egyetlen hiányzó, aki Achilles-ín szakadás miatt maradhat le a tornáról, ám számos játékos pótolhatja őt. Néhány játékos távozott a nemzeti csapattól a vb után, ám ez a selejtezők során nem látszódott meg a csapat játékán.

Mbappé mellett Olivier Giroud és Antoine Griezmann továbbra is remekel, Mike Maginan jobb, mint Hugo Lloris volt, Konaté, Tchouaméni, Camavinga is készek állandó tagjai lenni a csapatnak, és olyan óriási tehetséggel is rendelkeznek, mint Leny Yoro.

Amennyiben csoportelsők lesznek, a törökök vagy a csehek várhatnak rájuk a legjobb 16 között, majd a belgák a nyolc között, a négy között pedig Anglia vagy a B-csoport másodikja (spanyolok vagy olaszok) állhatják útjukat, tehát itt már nehezebb lenne.

Eszerint viszont a döntőben esélyesek lennének az Eb végső győzelmére, a felső ágról a németek, a B-csoport elsője vagy a portugálok juthatnak döntőbe.

Anglia

Egyedül az angolok játékoskerete veszi fel a versenyt a franciákéval, ezért az Eb legfőbb esélyesei között vannak számon tartva, a kispadon pedig szintén vannak kérdőjelek Gareth Southgate személyében.

Az angolok 2018-ban vb-negyedikek, 2021-ben pedig Eb-másodikak lettek. A 2022-es vb-n épp a franciák győzték le őket 2-1-re a negyeddöntőben.

A hírek szerint ez lehet Southgate utolsó tornája és pont most a legjobb a csapata. A tavalyi vb-n és a mostani selejtezők során láttuk a legtámadóbb szellemű Angliát, amelyben nagy szerepe volt Trent Alexander-Arnold új szerepkörének és Jude Bellingham berobbanásának.

Ugyan aggasztó, hogy a világ egyik legveszélyesebb helyzetkialakító játékosát nem volt képes hatékonyan használni, amennyiben a pálya belső tengelyéből osztogathat a Liverpool klasszisa, Bellinghammel és Harry Kane-el együtt dominálhatják a tornát.

Ami aggasztó lehet, az a Southgate által kért bátortalan játék, valamint a Jordan Pickford-Harry Maguire-Jordan Henderson trióhoz való ragaszkodás. Pickford mindig is átlagon alul teljesítő kapus volt.

Maguire a válogatottban is sokat hibázott már, a Manchester Unitedben pedig sokszor nem játszik (december 27-ig bezárólag a Premier League-ben a játékpercek 48,89%-át töltötte a pályán), valamint sérülékeny.

Henderson pedig alaposan benne volt a Liverpool tavalyi mélyrepülésében, a legmagasabb szinten nem tud 4 napon belül 120 percnél többet játszani, jelenleg pedig Szaúd-Arábiában keres pénzt. Csapatának (Al-Ettifaq) meccsein az átlagnézőszám december 27-ig bezárólag 7211 fő.

Az angolok csoportgyőzelem esetén egy csoportharmadikkal találkoznak a 16 között, majd a B-csoport másodikja (spanyolok vagy olaszok) vagy az A-csoport másodikja (magyarok vagy svájciak) várhatnak rájuk az esetleges franciák ellen csúcsrangadó előtt.

Németország

A németek hasonló formában érkeznek erre a tornára, mint a 2006-os hazai rendezésű vb-re. Akkor meglepetésre bronzéremig jutott Jürgen Klinsmannék, aki azt követően sehol máshol nem ért el sikert.

Hansi Flicket kirúgták a világbajnokságon való kiesés miatt (csoportkör), bár elég balszerencsés körülmények játszottak közre a torna során. Julian Nagelsmann vette át a torna végéig az irányítást, ám a csapat vele sem szárnyal.

A Manuel Neuer-Toni Kroos-Thomas Müller gerinc kiöregedett, s bár rengeteg tehetséges játékosuk van, képtelenek igazi világklasszisokat kinevelni, akik a 3-5 legjobb között lenne az adott poszton. Problémáik vannak a középcsatár poszton, azonban Florian Wirtz a torna egyik felfedezettje lehet.

Négy mérkőzésből csak egyet nyert meg a Nationalelf Nagelsmann irányítása alatt (USA, 3-1). Mexikó ellen döntetlent, Ausztria és Törökország ellen pedig vereséget könyvelt el a csapat.

Nagyon nehéz leírni a németeket, bármilyen tornáról is legyen szó, 2002-ben szintén esélytelenként szereztek ezüstérmet a vb-n.

Kérdés, hogy Nagelsmann futballja hogyan alkalmazkodik a torna lebonyolítású versenyrendszer mérkőzéseihez, ám a sorsolás kegyes volt velük. Ha képesek lesznek szofisztikált labdabirtoklást hatékony letámadással ötvözni, akkor bárkire veszélyesek lehetnek.

A magyarok, svájciak és skótok elleni mérkőzéseket követően illene csoportgyőzelemmel zárni, a nyolcaddöntőben az angolok mögött végző csapattal (Szerbia vagy Dánia) találkoznának.

Utána az spanyol és az olasz csapat valamelyike várna rájuk (csoportelső). A négy között Portugália vagy Hollandia várhat rájuk. A németek az Eb esélyesei között tartjuk számon a hazai pálya és a viszonylag kedvező sorsolás miatt.

Spanyolország

Spanyolország Nemzetek Ligája-győztesként érkezik az Európa-bajnokságra. Luis de la Fuente Luis Enriquétől vette át az irányítást a vb után, és bár játékosai nem szívlelik a trénert, az NL-t megnyerték, az Eb-re pedig csoportelsőként jutottak ki, bár a skóciai vereséget nagyon nehéz megmagyarázni.

Gavi biztosan lemarad a tornáról a válogatottban elszenvedett térdsérülés miatt, Pedri és Rodrí maradtak, akik a középpályát uralhatják. Álvaro Morata kiváló szezont teljesít (14 gól), azonban ez már nem az a csapat, amely 2008 és 2012 között mindhárom nagy tornát megnyerte.

A Real Madrid és a Barcelona kevesebb spanyol válogatott ad, mint korábban, Torres és Williams lehetnek Morata első számú kiszolgálói a középpályásokon kívül

De la Fuente nem tűnt megnyerőnek számunkra, az olaszok és a horvátok nem lesznek könnyű ellenfelek a csoportkörben, utána pedig akár a németekkel vagy az angolokkal is találkozhatnak a negyeddöntőben.

Összességében a sorsolás miatt nem tartjuk jónak a spanyolok Eb-esélyeit.

Portugália

A portugálok egy fura helyzetben vannak. A vb után úgy tűnt, Cristiano Ronaldo visszavonul a válogatottságtól, ám az őt kispadra tevő Fernando Santos távozott, Roberto Martínez pedig ismét kezdőként számít a szaúdi bajnokságban játszó játékosra.

A portugálok viszont nincsenek annyira a sztárra hagyatkozva, mint régen, ugyanis számos kiváló támadó áll a csapat rendelkezésére, amit a selejtezők során is láttunk. Minden mérkőzést megnyertek, 36-2-es gólaránnyal (igaz, a csoport nagyon könnyű volt).

Ronaldón kívül meg kell említeni Diogo Jotát, Gonҫalo Ramost, João Félixet, valamint a középpályások közül Bruno Fernandest, João Nevest, Bernardo Silvát, a védelemből pedig Antonio Silvát. Silva és Neves a torna legjobb fiatal játékosai közé tartozhatnak.

Kérdés, hogy Martínez hogyan bírja kezelni Ronaldót, ha a csapat számára ismét az lesz a jó, ha a legenda a kispadon kezd. Amikor nevezve volt a keretbe, mindig kezdett Ronaldo a selejtezők során. Bőven elegendő játéktudás van a luzitán gárdában egy komoly meneteléshez.

Csoportellenfeleik közül csak a törökök és a csehek biztosak, amennyiben elsőként jutnak tovább, nem játszanak csoportelsővel egészen az elődöntőig.

Egy csoportharmadik elleni nyolcaddöntő után a hollandok várnának legrosszabb esetben rájuk, mielőtt a német-spanyol-olasz trióból eggyel játszanának az elődöntőben.

Az Eb végső győztes fogadás szempontjából a portugálok esélyeit jónak tartjuk a csapat eredményei, a játékoskeret minősége és a sorsolás miatt.

Magyarország

A Magyarország Eb győzelem oddsok lesznek a legérdekesebbek Olvasóink számára. A magyar csapat Németországgal, Svájccal és Skóciával találkozik a csoportkörben. Szerintünk a csoportmásodik hely bravúrral elérhető, csoportharmadikként pedig még reális esély lenne a továbbjutásra.

Mivel a németek elleni mérkőzés a második fordulóban lesz, fontos, hogy Svájc ellen ne kapjon ki a válogatott, szerintünk 4 pont szinte biztosan elég lenne a továbbjutáshoz.

Csoportharmadikként a spanyol-olasz-horvát trió csoportelsőjével vagy a portugálokkal vagy (mint 2016-ban) a belgákkal játszana Magyarország.

Csoportmásodikként a B-csoport (spanyol-olasz-horvát trió másodikjával) találkozna. A negyeddöntőben ismét a németek, a hollandok, esetleg a franciák jönnének harmadikként, csoportmásodikként az angolok.

Csoportelsőként az angolok mögött végző másodikkal, majd spanyol-olasz-horvát trió csoportelsőjével játszana Magyarország.

Ugyan játékunk nem volt annyira meggyőző, mint a Nemzetek Ligájában 2022-ben, nagyon szép eredmény a csoportelsőség Szerbia előtt, különösen az ellenük szerzett hat pont számít nagy sikernek, ám a litvánok, a montenegróiak és a bolgárok elleni idegenbeli teljesítmény nem ad bizakodásra okot.

Fontos, hogy ne csak Szoboszlai Dominikra épüljön a támadójáték, a Liverpoolban már decemberre elfáradt a középpályás, akit Jürgen Klopp túl sokat játszatott a szezon első felében.

2023 augusztusa és az év vége között Szoboszlai 2316 percet játszott klub és válogatott csapatban. A 2022-2023-as szezonban 4383 percet játszott, tehát idén a tavaly játszott perceinek 52,84%-ánál tart!

Kalmár Zsolt játéka jól illeszkedik Szoboszlaiéhoz, ezért a győri nevelésű játékos egészsége nagyon fontos lehet a magyar csapat számára.

Összegzés

Véleményünk szerint a franciák és az angolok a két legjobb csapat a kontinensen, az ő Eb győztes oddsaikat érdemes megvizsgálni. A sorsolás ugyan nehezebb nekik, ám szerintünk képesek ezen felülemelkedni. Mivel valószínűleg mindketten az alsó ágra kerülnek, a „Nyertes Ág” fogadási piacon az alsót jó tippnek tartjuk.

Várható pozitív érték szerint a portugálok oddsával szimpatizálunk.

Európa-bajnok országokÉvek
Németország1972, 1980, 1996
Spanyolország1964, 2008, 2012
Olaszország1968, 2020
Franciaország1984, 2000
Szovjetunió1960
Portugália2016
Csehszlovákia1976
Hollandia1988
Dánia1992
Görögország2004