Philadelphia Eagles-Kansas City Chiefs Super Bowlt rendeznek Arizonában.

Eagles-Chiefs felvezető a legkülönlegesebb fogadási ajánlatokkal

Eljött 2023 sportfogadási szempontból legnagyobb egynapos sporteseménye, a Super Bowl. Az idei döntőt Arizonában, Glendale-ben a State Farm Stadionban rendezik magyar idő szerint február 13. 00:30-kor. Nincs még egy sportesemény, amennyire ennyi fogadási piacot kínálnának az online sportfogadóirodák, és az offline bukmékerek. Amerikában óriási népszerűségnek örvendenek a Super Bowl fogadások, a magyarországi sportfogadók szerencséjére ennek hatása begyűrűzött a Magyarországon is elérhető legjobb sportfogadó oldalak kínálatába is.

Eagles-Chiefs Super Bowl LVII Arizonában.

Előzetesünkben megvizsgáljuk a Philadelphia Eagles-Kansas City Chiefs mérkőzés esélyeit, hogyan állnak majd fel a pályán egymással szemben, illetve milyen Eagles-Chiefs fogadásokat érdemes megtenni a mérkőzést illetően a hagyományos piacokon. Külön fejezetben foglalkozunk az úgynevezett Super Bowl Speciális fogadási piacokkal, ugyanis ez a mérkőzés lehetőséget ad olyan fogadások megkötésére is, amit semmilyen más eseménynél nem nyitnak meg a fogadóirodák.

Szorzóink a 2023.02.04. 23:00-i állapotot tükrözik, azok idővel változhatnak. Fejlett statisztikai adataink a PFF és az nflfastR oldaláról származnak. A hét során érdemes lesz visszalátogatni oldalunkra, ugyanis ahogy egyre több fogadási lehetőség nyílik meg, annál több eseményre lesz érdemes fogadni, ha pedig olyan információ jut a birtokunkba, amelyet az amerikai sportfogadási körökből hallunk (pl. a Himnusz hossza), azt is feltüntetjük írásunkban. Az Unibet oldalán jelenleg sokkal több fogadási lehetőség található, mint a Bet365 oldalán. Az Unibet bónuszt semmiképpen sem felejtsék el használni az oldalon újonnan regisztrálók.

A csapatok

A két első kiemelt találkozik az idei döntőben, ez először fordul elő 2015 óta (Carolina-Denver). Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a párharcot, akkor azt mondhatjuk, a legjobb játékos találkozik a legjobb csapattal. Patrick Mahomes elkerülni azt, ami Kurt Warner (1999) óta Kurt Warnerrel (2001), Tom Brady-vel (2007, 2017), Peyton Manninggel (2009, 2013), Cam Newtonnal (2015), Matt Ryannel (2016) is megtörtént. Ők az alapszakasz MVP-jeként veszítették el a Super Bowlt. Az Eaglesből csupán három játékos maradt a 2017-ben bajnokságot nyerő csapatból, a Chiefsnél ennél többen maradtak a 2019-ben nyertes gárdából.

A Chiefs vezetőedzője, Andy Reid korábban a Philadelphia edzője volt, ami külön érdekességgel szolgál.

Párharcok

Lássuk, hogyan viszonyulnak egymáshoz a csapatok, milyenek lesznek az erőviszonyok, amikor a különböző egységek találkoznak egymással a pályán!

Eagles támadófal-Chiefs védőfal

A line of scrimmage-en vívott harc döntheti el a mérkőzést. Az Eagles támadófala a liga legjobbja, ha vegyítjük a PFF és az ESPN adatait. A Chiefs védőfalának teljesítménye nagyban függ az All-Pro Chris Jones játékától, ahogyan azt láthattuk a Cincinnati Bengals elleni AFC-döntőben is, ahol a védőfalember dominált a találkozó során, Joe Burrow dropbackjei 43%-ában nyomás alatt volt. Azonban a Bengals három kezdő játékosát is nélkülözte a támadófalból, így könnyebb dolga volt Jonesnak, aki most a liga legjobb támadófalával (három Pro Bowl-játékossal) fog szembenézni. Szerintünk az Eagles meg fogja tudni védeni Jalen Hurtsöt, akinek így lesz ideje passzaival megtalálni AJ Brownt, DeVonta Smith-t, Dallas Goedertöt, és társaikat.

Mivel a Chiefs linebackerei nem a legatletikusabbak, így Hurts futójátéka is érvényesülhet, ahogy a csapat futói (Miles Sanders, Kenneth Gainwell, Boston Scott) is jól teljesíthetnek, hiszen futásblokkolásban is kiváló a Philadelphia. A linebackerek gondja Goederttel is meggyűlhet, ugyanis nincsen olyan játékosa ennek az egységnek, aki 1v1-ben képes lenne megfékezni a tight endet.

Mivel az Eagles futni és passzolni is képes, ezért szerintünk érdemes lehet megrakni azt, hogy az Eagles többet fogja birtokolni a labdát (Eagles-Chiefs szorzó 1,66 Bet365).

Eagles elkapói-Chiefs secondary

A Chiefs defensive backjei között négy újonc is sok időt tölt a pályán (Trent McDuffy, Joshua Williams, Jaylon Watson, Bryan Cook), akik bár idén a várakozásokon felül teljesítettek, véleményünk szerint meg fognak szenvedni az Eagles elkapósorával. Brown a liga egyik legjobb elkapója, és akár ő, akár Smith nagy mérkőzést produkálhat, akár egy Super Bowl MVP tippet is megérnek ezek a játékosok. Ahogy írtuk, Hurtsnek lesz ideje passzolni, a kérdés az, hogy elég pontosak lesznek-e a dobásai, mivel a decemberben elszenvedett vállsérülése óta még nem játszott kiváló mérkőzést. Goedert a Chiefs safety-jeinek is gondot okozhat, ezért egy Dallas Goedert bármikor touchdownt szerez tipp is jó lehet (2,87, Bet365).

Chiefs támadófal-Eagles védőfal

Amikor a Kansas City birtokolja a labdát, két ligaelit egység fog összecsapni. Az imént említett PFF és ESPN által vegyített listán a Chiefs fala a második legjobb a ligában. Az Eagles védőfala viszont a legjobb, és emellett bő kerettel is rendelkezik a csapat, tehát nem 3-4 játékos teljesítményétől függ kizárólag az egység szereplése. Kulcsfontosságú, hogy a bokaficammal bajlódó Mahomes elég időt kapjon a passzai kézbesítésére. Amennyiben az Eagles védőfala (Fletcher Cox, Javon Hargrave, Josh Sweat, Brandon Graham, és a linebacker Haason Reddick) felülemelkedik a Chiefs támadófalán, nehéz elképzelni, hogy a Chiefs nyerjen, talán csak a turnover mutató nagyobb arányú megnyerése adhat nekik esélyt. Az Eagles linebackerei viszont egyáltalán nem tartoznak a legjobbak közé, ezért Travis Kelce, a Chiefs tight endje, Mahomes legjobb célpontja óriási meccset produkálhat.

Chiefs elkapói-Eagles secondary

Az Eagles secondaryje szinén kiváló (CJ Gardner-Johnson, Darius Slay, James Bradberry), ezért valószínű, hogy inkább safety-vel és egy cornerbackkel próbálják majd lelassítani Kelce-t. Szerintünk ez nem fog menni, és Kelce egyéni statisztikái (elkapások száma 6,5 fölé, elkapott yardok száma 78,5 yard fölé, touchdown elkapás) mind rakhatóak lesznek. Andy Reid tudja, hogy csapata győzelméhez a legjobb játékosainak jól kell játszaniuk, ezért számítsunk arra, hogy Kelce-t kreatív módokon is játékba fogják hozni. A Kansas City három elkapóját is elveszítette az AFC-döntő során, Mecole Hardman kihagyja a döntőt, JuJu Smith-Schuster, és Kadarius Toney viszont újra edzenek. Állapotukat a hét során érdemes figyelemmel kísérni, ha akár csak ketten hiányoznak közülük, Mahomes dolga még nehezebb lesz, aki lehet, hogy ezért többször is futással fog próbálkozni. Andy Reid a liga legnagyobb támadóguruja, ezért két hét alatt biztosan kifundál valamit, ami lehetővé teszi, hogy Mahomes hatékonyan tudjon operálni.

A speciális egységeknek szerintünk nem lesz komoly szerepe, leszámítva Harrison Butker és Jake Elliott rúgókat, de mivel kiváló körülmények között rendezik a találkozót, nem valószínű, hogy túl sok kihagyott mezőnygól vagy jutalomrúgás születne.

Fogadási stratégia

Minden egyes fogadásunk során, amit megkötünk, érdemes átgondolni, hogyan fog alakulni a mérkőzés szerintünk. Az alapvető erőviszonyok meghatározása után ez könnyebben fog menni. Mivel ez a liga két legjobb támadóegysége várható pont/játék alapján, ezért nehezen tudjuk elképzelni, hogy kevés pontos találkozót látnánk. Utoljára a Chiefs-49ers Super Bowl hozott legalább 50 pontot (51-et, jelenleg 50,5 a line a fogadóirodák többségénél) három éve, viszont szerintünk ez a mérkőzés akár az Eagles-Patriots, de még inkább a Patriots-Seahawks Super Bowlra fog hasonlítani, ahol mindkét csapat ponterős játékot fog hozni, és folyamatosan kiegyenlített lesz a találkozó (Lesz-e nagyobb különbség 14,5 pontnál? Nem; Unibet 1,77, Bet365).

Az esélyeknél fontos figyelembe vennünk azt is, hogy az Eagles hozza a legjobb döntéseket a ligában negyedik kísérleteknél, míg a Chiefsre (Andy Reid miatt) ez sokkal kevésbé elmondható. Ezeket az 1-2%-os győzelmi valószínűséget befolyásoló döntéseket szinte biztosan az Eagles fogja meghozni, ami növeli a fogadó esélyeit a sikeres fogadásra, amennyiben az Eagles-re fogad (ezért lehet érdekes egy olyan fogadási piac, amelyet a 22bet nyitott meg, miszerint Szerez-e egy csapat negyedik kísérletet követően first downt a saját térfelén? Az Igen (ismerve az Eaglest) nagyon jó tipp lehet 2,2-ért).

Mivel szerintünk pontgazdag találkozóra van kilátás, akár az 50,5 fölé, de annál óvatosabb fogadások (a leggyakoribb összesített pontszámokat észben tartva (ezek a 41, 37, 44, 43, 51, 40, 47)) esetében a 42,5-től 49,5-ig bármilyen pontszámnál a Fölé opció jónak minősülhet, még ha egyes számoknál kevesebb is a várható érték. Szerintünk mindkét csapat szerez legalább 23 pontot. Mivel mindkét csapat nagyon hatékony a vörös zónában, a touchdownoknál a Fölé, a mezőnygóloknál az Alá fogadások lehetnek sikeresek. Ezért szerintünk nem érdemes védőjátékos MVP-címére fogadni.

Amennyiben a fogadó szerint a Chiefs nyer, nagyon nehéz elképzelni, hogy ne Mahomes kapja az MVP díjat, ezért lehet érdemesebb Mahomes MVP-címére fogadni (2,25 Bet365), semmint arra, hogy a Chiefs nyer (2,05).

Ha a fogadó szerint az Eagles nyeri az első félidőt (idén csupán háromszor nem nyerte meg az 1. félidőt az Eagles), mivel a spread hendikep jelenleg Eagles -0,5 (1,95, Bet365), érdemesebb arra rakni, mint arra, hogy az Eagles nyeri az első félidőt (1,83). Továbbra sem értjük, mi a különbség a kettő között, és miért ekkora a szorzók közti különbség a kettő között, de ha az Eagles vezet a szünetben, akkor értelemszerűen jó lesz az Eagles -0,5 fogadás is, utóbbit érdemes megrakni a magasabb odds miatt.

Super Bowl Speciálisak

Nincs még egy sportesemény, amelyre annyi speciális fogadási piac van meghirdetve (propositions), mint a Super Bowlra, ezért mindenképpen érdemes ezekre is fogadni. Mivel ez a mérkőzést megelőzően folyamatosan bővül, ezért a hét folyamán látogassanak el újra weboldalunkra, mivel cikkünket frissítjük, ha új lehetőségek nyílnak meg, esetleg, ha Amerikából származó információkkal tudjuk segíteni Olvasóinkat (a himnusz hossza ki szokott szivárogni a próbákat követően).

Mindig keress újabb és újabb Eagles-Chiefs fogadási tippeket, amennyiben pedig több fogadóirodánál is van fiókod, keresd mindig a jobb oddsokat, illetve vannak olyan fogadási lehetőségek, amelyekre csak egyes irodáknál lehet fogadni. A legnépszerűbb speciális fogadási lehetőség a pénzfeldobás (fej vagy írás, melyik csapat nyeri a pénzfeldobást), illetve, hogy a kezdőrúgás touchback lesz-e (2,25 Unibet).

Az elmúlt 32 Super Bowlból a kezdőrúgást 28-szor hordták vissza, aminek az oka az, hogy egyrészt az a labda egy különleges, kizárólag rúgásra használt labda (K-ball), amit ezt követően kivesznek a játékból, és megy a Hírességek Csarnokába, vagyis a labda nincs úgy „betörve”, mint a többi labda. A másik oka pedig az izgatottság a visszahordó részéről, aki egész életében arra várt, hogy visszahordhasson egy kezdőrúgást a Super Bowlon, ezért valószínűbb, hogy visszahordja a labdát már csak lelkesedésből is.

A nem a mérkőzéshez kötődő fogadások közül talán a legérdekesebbek a Halftime Showban fellépő Rihannához kötődnek. A 22Bet-nél lehet fogadni Rihanna első és utolsó dalára, Rihanna szemhéjfestékének, hajának, rúzsának színére is, továbbá az elhangzott dalok számára, valamint vannak egyéb különleges Rihanna-fogadások is.

Sok szerencsét kívánunk a Eagles-Chiefs sportfogadásokhoz, és jó szórakozást kívánunk a mérkőzéshez!

Tippek
Bet365 bónuszUnibet bónusz22bet bónusz
Összesített 44,5 felett1.401.431.38
Összesített 49,5 felett1.751.781.74
Travis Kelce elkapások száma 6,5 felett1.621.521.625
Mindkét csapat szerez X pontot; 20 pont1.761.801.77
Mérkőzésen elért legnagyobb előny 14,5 pont alatt1.761.771.725
Legtöbb labdabirtkolás; PHI Eagles1.66NincsNincs
Első kezdőrúgás touchback lesz-e; Nem2.402.252.25
Super Bowl MVP; Patrick Mahomes2.252.302.25
Super Bowl MVP; Jalen Hurts2.302.302.30
Super Bowl MVP; AJ Brown16.0017.0016.00
Super Bowl MVP; DeVonta Smith29.0031.0029.00
Tippek
22bet bónusz
Rihanna első dala; Please don’t stop the music5.00
Rihanna utolsó dala; Diamonds2.38

A szerzőről

Vadász Rókaként fiatal koromtól fogva szenvedélyem a sportfogadás. Ahogy az évek során egyre több ismeretet sajátítottam el ezen a területen külföldi szaktudásnak köszönhetően, egyre jobb sportfogadóvá váltam. Szenvedélyem a sport, és szeretek róla olvasni, írni, és az így, valamint az elemzéseim által megszerzett tudást másokkal megosztani.

előző cikk
Magyar NB1: jön a Fradi – Újpest derbi!
következő cikk
20-as odds a Super Bowl-ra az Unibetnél