49ers-Chiefs fogadási elemzés

49ers-Chiefs felvezető a legkülönlegesebb fogadási ajánlatokkal

Eljött 2024 sportfogadási szempontból legnagyobb egynapos sporteseménye, a Super Bowl. Az idei döntőt Las Vegasban, az Allegiant Stadionban rendezik magyar idő szerint február 12. 00:30-kor. Nincs még egy sportesemény, amennyire ennyi, és ilyen kreatív sportfogadási piacot kínálnak az online sportfogadóirodák, és az offline bukmékerek. Amerikában óriási népszerűségnek örvendenek a Super Bowl-ra kötött fogadások, a magyarországi sportfogadók szerencséjére ennek hatása begyűrűzött a sportfogadás Magyarországon is elérhető online sportfogadóirodák kínálatába is.

Felvezetőnkben megvizsgájuk az erőviszonyokat, Super Bowl történelmet elemzünk, valamint a két csapatot és a matchupokat is megvizsgáljuk, ahogyan tavaly is tettük. Külön részben foglalkozunk a Super Bowl fogadási piacokkal, 49ers-Chiefs tippekkel, ugyanis ez a mérkőzés lehetőséget ad olyan fogadások megkötésére is, amit semmilyen más eseménynél nem nyitnak meg a fogadóirodák.

A szorzók a 2024.02.05. 10:00-i állapotot mutatják, azok idővel változhatnak, valamint a mérkőzéshez közeledve újabb és újabb piacokat tesznek elérhetővé, ezért érdemes folyamatosan keresgélni a fogadási lehetőségek között. Fejlett statisztikai adataink a PFF, az ESPN és az rbsdm.com oldaláról származnak.

49ers-Chiefs tippekUnibet szorzóQuickwin szorzó22bet szorzó

Unibet bónuszQuickwin vélemények22bet gyakori kérdések
Összesített pontok: 51,5 alatt1,531,551,541
Összesített pontok: 48,5 alatt1,801,831,76
MVP: Patrick Mahomes2,30Nincs2,25
Első támadójáték: futás1,67NincsNincs
Mahomes futott yardok: 19,5 felett1,58(26,5 yard van, 1,83)(26,5 yard van, 1,909)
Első kezdőrúgás: Nem touchback3,32NincsNincs

Csapatok

Ahogy a 2019-es szezon végén, úgy a 2023-as szezon végén is 49ers-Chiefs Super Bowlt rendeznek. A Niners első kiemeltként jutott be a döntőbe, miután szoros mérkőzéseket nyertek a Detroit és a Green Bay ellen. A csapat teljesítménye egyre gyengébb lett a szezon végén (lásd Baltimore elleni vereség), mindkét mérkőzést szerencsével nyertek meg.

A Chiefs egész szezonban szenvedett az elkapókkal, Patrick Mahomes azonban így is remekül játszott, azonban a védelem a legjobb a Mahomes-korszakban, ez is mutatja, ha a liga legjobb irányítóját párosítjuk a liga egyik legjobb védelmével, az eredmény nagyon jó lesz.

A 2019-es csapathoz képest Brock Purdy vette át Jimmy Garoppolo helyét a Ninersnél, Christian McCaffrey is megérkezett, míg a Chiefsnél Tyreek Hill már nem játszik. Tavaly találkoztak a csapatok San Franciscóban, ahol 44-23-ra nyert a KC, pedig 10-0-ra vezetett a 49ers, de Mahomes szenzációsan játszott, az utolsó három negyedet 37-13-re nyerte a Chiefs.

49rs-Chiefs tippek

Párharcok

Ebben a fejezetben megvizsgáljuk a különböző egységek összecsapását. Ezek döntik majd el a mérkőzés sorsát, amelyek befolyásolják a San Fracisco 49ers-Kansas City Chiefs fogadásokat is.

49ers támadófal-Chiefs védeőfal

A line of scrimmage-en folyó harc mindig kulcsfontoságú. A 49ers OL pass protectionben középszerűnek számít, sokat segít, hogy Purdy hamar képes megszabadulni a labdától Kyle Shanahan játékhívásainak köszönhetően. Futás blokkolásban azonban a Niners a liga legjobbja a PFF szerint, ez hozzájárult McCaffrey szezonjához, amely végén az Év Támadója díjat is megkapta.

A Chiefs védőfalát a liga második legjobb első védőfalembere, Chris Jones vezet. Habár futás ellen egyáltalán nem jók (szerencséjükre a Baltimore egyáltalán nem használta a futójátékot az AFC-döntőben), a passz ellen átlagon felüliek.

Véleményünk szerint nem lenne meglepő, ha Steve Spagnoulo védőkoordinátor egzotikus blitzekkel és szimulált nyomással próbálná megzavarni a Friscót, ami gondot okozhat Purdy-nek.

49ers elkapók-Chiefs secondary

A mérkőzés talán legizgalmasabb párharca lesz ez. A Chiefs remek játékosokat draftolt a secondary-be az elmúlt két évben, ami nagyban hozzájárul a csapat sikerességéhez. L’Jarius Sneednél senki nem végzett idén jobb munkát Tyreek Hillen, Trent McDuffie szerepe szintén felértékelődött.

Shanahannek köszönhtően a Niners elkapók, tight endek, full backek nagyon sokszor teljesen üresen kaphatják meg a labdát, a séma különösen jól működik play actiont követően. Azonban Spagnoulo szerepére ismét felhívjuk a figyelmet. 2007 óta számos kiváló támadósort állított meg a front 7 játékával, de a secondary is képes jó teljesítményre.

Deebo Samuel, Brandon Aiyuk és George Kittle lesznek Purdy fő célpontjai, azonban McCaffrey-re is érdemes lesz figyelni a backfieldről megindulva.

A Chiefs a harmadik legjobb csapat engedett várható pont/játékban (EPA) dropbackek után, a Niners offense első EPA/játékban.

Chiefs támadófal-49ers védőfal

A KC támadófalát tartja a legjobbnak az ESPN, a PFF-nél a top nyolcban pass protectionben, futás blokkolásban viszont átlagosak. A Niners passzsiettetése a legjobbak közé tartozik, azonban a futás ellen gyengébbek, ahogyan ezt a Detroit és a Green Bay ellen is láthatuk. Nagyon érdekes lesz látni az erősségeket és a gyengeségeket egymásnak feszülni, ez ugyanis eldöntheti, hogy mennyire sz egysíkú a Chiefs támadójátéka.

Amennyiben nem Mahomes-on lesz minden teher, nagyon nehéz lesz legyőzni a Kansas Cityt. Joe Thuney sérülése ronthatja a KC esélyeit, a 4-szeres bajnok mellizomsérüléssel bajlódik.

Amennyiben Nick Bosa, Chase Young, valamint a linebackerek (Fred Warner és Dee Greenlaw) dominálni tudnak, a 49ers győzelmi esélyei nagyon megugranak.

Chiefs elkapók-49ers secondary

A Chiefs elkapói az egész szezonban megnehezítették Mahomes dolgát, egyedül a tight end, Travis Kelce megbízható, de még ő is elkezdett visszaesni, ami 34 éves kora miatt nem meglepő. A playoffban Marcus Valdez-Scantling elkapta azokat a labdákat, amiket az alapszakaszban elejtett. Rashee Rice újoncként keltett mély benyomást teljesítményével, szerintünk ő lehet az, aki meglepő hőse lehet a mérkőzésnek.

Viszont abban ne kételkedjünk, hogy Kelce 11 elkapásos, 116 yardos, 1 touchdownos AFC-döntőjét követően Mahomes gyakran fog felé nézni, különösen, ha ez lesz Kelce utolsó mérkőzése.

A Niners secondary nem tartozik a liga legjobbjai közé, ám Kelce-n és Rice-on kívül mindenkit le kell venniük a pályáról, hogy Mahomes lehetőségei beszűküljenek. Isiah Pacheco RB elkapásokkal veszélyeztethet, csak úgy, mint McCaffrey.

Special Teams

Itt a rúgók közötti különbség jelentheti a legtöbbet. Bár Butker tavaly hagyott ki mezőnygólt a döntőben tavaly, mégis ő döntötte el a találkozót. Moody a gyengébb rúgók közé tartozik a ligában, ez, valamint Shanahan rossz 4. kísérletes döntései a meccsbe kerülhetnek a Ninersnek.

Edzők

Andy Reid és Kye Shanahan ismét összecsapnak. A liga két domináns támadóelméje alapjaiban határozzák meg a játékot. Reid dropback playei sokkal jobbak, mint Shanahané, amely a legnagyobb hiányossága Kyle- és Mike Shanahan outside zone futójátékára épülő sémájának. Ezért a mérkőzés állása nagyon fontos lesz, ugyanis a Chiefs sokkal jobban tud játszani hátrányból a Mahomes-Reid korszakban, mint Shanahan csapatai az elmúlt évek során. Ezen kívül a csapatok 4. kísérleteknél tanúsított hozzáállása is nagyon fontos lesz, valamint Shanahan konzervatív hívásai a fontos pillanatokban.

Ha megbízik Purdy-ben és az egész offense-ben, akkor nagyon jó esélye lesz a 49ersnek, azonban Shanahan sokszor elbukott a legnagyobb mérkőzéseken passzívabb hozzáállása miatt.

Fogadási ötletek

Mindig fontos elképzelni, hogy szerintünk hogyan alakul majd a mérkőzés. Tavaly nagyon jól gondoltuk, hogy pontzuhatag lesz, szerintünk idén ez nem így lesz. Mivel a Chiefs offense nem olyan robbanékony, mint az elmúlt években, a defense viszont lelassíthatja a San Franciscót, szerintünk egyik csapat sem fog 30 pontot szerezni.

Az Unibeten már most 900+ fogadási piac van a mérkőzésre. Ennyiből könnyen meg lehet találni azokat, amelyekre fogadni szeretne a fogadó. Jelenleg 2 pontos esélyes a 49ers, az összesített pontok határa 47,5.

Amerikában az amatőrök egyelőre a KC-re fogadnak, mondván, Mahomes esélytelenként nagyon értékes fogadást jelent, ahogyan ezt egész karrierje során láttuk (9-3 a mérlege, a spread ellen 10-1-1), a profik viszont a Ninersre raknak, ezért érdekes profik-amatőrök összecsapás lesz ez. Andy Reid bye week után karrierje során 27-4!

Szerintünk ez a Super Bowl inkább a Rams-Bengals és a két Giants-Patriots döntőkre fog hajazni, illetve a két csapat 2019-es összecsapására. Kevesebb pontot várunk, ezért a 47,5 alá jó fogadás lehet, de ha pár ponttal feljebb megyünk a biztonság kedvéért, az 51,5 pontos határig bezárólag az „alatt” tippeket nyerőnek gondoljuk.

Ha valaki szerint a KC nyer, érdemes nem a spreadet, hanem a meccs győztesét rakni, de még inkább Mahomes MVP-jét. Nehéz elképzelni, hogy a Chiefs Mahomes MVP-je nélkül tudjon nyerni, ezért egy Mahomes MVP lefedi a KC sikerét és nagyobb oddsot fog adni (2,10 és 2,30).

A 49ers győzelme esetén valószínűbb, hogy nem az irányító kapja meg a díjat, ám az újságírók imádják Brock Purdy, a drafton az utolsó helyen kiválasztott játékos történetét, ezért az ő esélyei is jók.

A Super Bowl győztese 47-7-3 a spread ellen a döntőben, és a Bengals az egyetlen csapat (Rams ellen), amely kevesebb, mint 6 pontos esélytelenebbként lefedte a spreadet (cover), de nem nyert!

Nagyon jónak tartjuk az első játék: futás fogadási piacot, a döntők elején óvatosak szoktak lenni az edzők, főleg Shanahan. Az óvatosság miatt tetszik a legkevesebb pontos negyed: 1. negyed tipp is. Mahomes 19,5 futott yard feletti fogadási tipp is sikeres lehet, különösen, ha a Niners jól levédekezi Kelce-éket, Mahomes kénytelen lesz megindulni.

Mindig is sikeresen futott a playoffban, 26,9 futott yardot átlagol a playoffban karrierje során. Futott touchdownjára 6,50-es szorzó van.

Super Bowl Speciálisak

Nincs még egy sportesemény, amelyre annyi speciális fogadási piac van meghirdetve (propositions), mint a Super Bowlra, ezért mindenképpen érdemes ezekre is fogadni. Mivel ez a mérkőzést megelőzően folyamatosan bővül.

A legnépszerűbb speciális fogadási lehetőség a pénzfeldobás (fej vagy írás, melyik csapat nyeri a pénzfeldobást), illetve, hogy a kezdőrúgás touchback lesz-e (3,32 Unibet).

Az elmúlt 33 Super Bowlból a kezdőrúgást 28-szor hordták vissza, aminek az oka az, hogy egyrészt az a labda egy különleges, kizárólag rúgásra használt labda (K-ball), amit ezt követően kivesznek a játékból, és megy a Hírességek Csarnokába, vagyis a labda nincs úgy „betörve”, mint a többi labda.

A másik oka pedig az izgatottság a visszahordó részéről, aki egész életében arra várt, hogy visszahordhasson egy kezdőrúgást a Super Bowlon, ezért valószínűbb, hogy visszahordja a labdát már csak lelkesedésből is.

Azonban az elmúlt két évben mindkétszer touchback volt, ami nem meglepő a szabályváltozások miatt, azonban az érték benne van a nem lesz touchback fogadásban.

Más fogadóirodáknál a halftime showra is lehet fogadni, ahol Usher lesz a fellépő. Tavaly helyes tippet adtunk, amikor Rihanna Diamonds című számára fogadtunk az utolsó dalként a 22bet oldalán.

Amerikában a himnusz hosszára is lehet fogadni. Amennyiben valaki megtalálja ezt a lehetőséget, érdemes a hosszabb éneklésre fogadni, Reba McEntire fogja elénekelni a himnuszt, aki nem szokta rövidre húzni a dolgot.

A sportfogadási bónuszokról írt cikkeinket is érdemes olvasni oldalunkon.

Sok szerencsét kívánunk a Super Bowlhoz kötődő fogadásaikhoz, és jó szórakozást kívánunk a mérkőzéshez!

A szerzőről

Vadász Rókaként fiatal koromtól fogva szenvedélyem a sportfogadás. Ahogy az évek során egyre több ismeretet sajátítottam el ezen a területen külföldi szaktudásnak köszönhetően, egyre jobb sportfogadóvá váltam. Szenvedélyem a sport, és szeretek róla olvasni, írni, és az így, valamint az elemzéseim által megszerzett tudást másokkal megosztani.

előző cikk
Jön az év harmadik, a szezon negyedik madridi derbije | Real-Atletico
következő cikk
A Bundesliga két legjobbja csap össze egymással hétvégén | Leverkusen-Bayern