Argentína-Franciaország világbajnoki döntő

Világbajnoki döntő sportfogadási előzetes

Vasárnap rendezik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét. Az év mérkőzését, amely valószínűleg a legtöbb magával vonzó labdarúgó mérkőzés lesz 2022-ben. A döntőt Argentína és Franciaország vívja majd, amely számtalan sportfogadási lehetőséget is biztosít az sportfogadási oldalakon.

Előzetesünkben kielemezzük a két csapat eddigi teljesítményét (fejlett statisztikai mutatókkal), összemérjük őket, végül fogadási stratégiát fogunk javasolni a mérkőzésre. A statisztikák az Fbref (Opta) oldaláról származnak, öngólokat és büntetőket nem tartalmaznak. A szorzók a 2022.12.15. 22:00-i állapotot mutatják, idővel változhatnak.

Argentína-Franciaország világbajnoki döntő

Múltidéző

Az utolsó igazán játékmenetet meghatározó szabályváltoztatást az 1990-es világbajnokságot követően vezették be. Ez a vb volt a leggólszegényebb (2,21 gól/meccs), erre válaszként a FIFA 1992-ben betiltotta a hazaadást. Ezért az 1994-es vb óta vizsgáljuk a vb-finálékat. Hét vb-döntőt rendeztek a hazaadás betiltása óta, amelyeken átlagban 2,14 gól született, ha pedig csak a rendes játékidőt nézzük, akkor csupán 1,86 gól született döntőnként.

Amennyire gólgazdagok a bronzmeccsek, annyira gólszegények a döntők. Ez érthető a hatalmas tét miatt, a csapatok próbálnak inkább a védekezésre koncentrálni, hiszen akár büntetőpárbajban is megnyerhetik a találkozót, ahogyan az kétszer is előfordult 1994 óta.

Csapatok elemzése

Argentína-Franciaország

CsapatokLövésekEngedett lövésekKaput talált lövésekEngedett kaput talált lövésekGólokKapott gólokVárható gólokEngedett várható gólokHelyzetek minősége (várható gól/lövés)Engedett helyzetek minősége (engedett várható gól/lövés)
Argentína7634328948,92,40,120,07
Franciaország9257301513311,64,30,130,08

Látszik, hogy mennyire hasonlít a két csapat. Argentínáé a torna legjobb védelme, fele annyi lövést engedett a kapujára, mint a címvédő, azonban a franciák többet lőttek, több várható góljuk van, és a várható gólkülönbségük is jobb. A helyzetek minősége a két tizenhatoson belül szinte megegyezik. Egyik csapatnál sincsenek túlzó kilengések, túlteljesítések.

Az argentínok a középpályán erősebbek, ezért valószínűleg ők fogják birtokolni a labdát, míg a franciák Mbappé és Dembélé révén a kontrákra fognak hagyatkozni.

Az argentínok 4 (!) 11-est is kaptak már a tornán, ami elég soknak és fenntarthatatlannak mondható, ráadásul ebből hármat 0-0-nál. Ez azért is érdekes, mert a franciák három büntetőt is ajándékoztak az ellenfeleiknek (kettőt Angliának, egyet Lengyelországnak). Egy büntetőnek 76%-os gólszerzési lehetőségnek minősül, ami óriásinak mondható.

Argentína mind a hat meccsén megszerezte a mérkőzés első gólját, ami szintén fenntarthatatlannak tűnik. A franciák Marokkó elleni elődöntője előtt megírtuk, hogy az afrikaiak még nem voltak hátrányban a vb-n, és ha ez a sorozat megszakad, nem biztos, hogy képesek felállni (nem is tudtak). Argentína egyedül Szaúd-Arábia ellen volt hátrányban a tornán, akkor a szaúdiak jól védekezték, és a dél-amerikaiak nem tudtak komoly helyzetet kialakítani.

A franciák Ausztrália ellen tudtak hátrányból fordítani, az egyenes kieséses szakaszban pedig csupán büntetőből kaptak gólt. A brazilok mellett ez a két csapat volt a legjobb a tornán, rettenetesen nehéz megjósolni, hogy mi várható. Bár, ez egy objektív tényeken alapuló weboldal, annyit érdemes említeni, hogy még nagyobb a tét, mint más vb-döntőkben.

Argentína először lehet világbajnok 1986 óta, amikor is Diego Maradona juttatta az argentinokat csúcsra, utódja, Lionel Messi pedig az utolsó világbajnokságán játszik, aki már elveszített egy vb-döntőt 2014-ben, ezért óriási lesz a nyomás rajta, de egy győzelemmel feltehetné pályafutására a koronát.

A franciák címet védhetnek, ami utoljára a braziloknak sikerült korábban, amikor 1962-ben megvédték az 1958-ban nyert vb-trófeájukat. Kylian Mbappé és Lionel Messi a világ két legjobb játékosa, vezetik a torna góllövőlistáját 5-5 góllal. Mbappé pedig Pelé nyomába léphet, aki az egyetlen futballista, aki háromszor nyert világbajnokságot. A PSG sztárja még csak 24 éves lesz december 20-án.

Tippek

Véleményünk szerint ez egy kevés gólos mérkőzés lesz a korábbi döntőknek megfelelően. Mindkét csapat jól védekezik, ezért valószínűleg egy-két remek helyzetkihasználás fogja eldönteni a találkozót. A franciák a világbajnokok, az argentinok a Copa América-győztesei, tehát mindkét csapat nyert rangos döntőt az elmúlt években.

Az esélyeket jól mutatja, hogy a Bet365 mindkét csapatra 1.90-es szorzót ad, hogy felemeli a kupát (pick’em, vagyis egyenlő szorzók). Ezért tippünk egy kevés gólos mérkőzés.

Világbajnoki döntő tipp: Argentína-Franciaország 2,5 gól alá

Tipp
Bet365 bónuszUnibet bónuszBwin bónusz
Argentína-Franciaország 2,5 gól alá1.531.551.53
Argentína világbajnok1.901.931.90
Franciaország világbajnok1.901.871.85

A vb-döntőhöz jó szurkolást, jó szórakozást, fogadásaitokhoz pedig sok szerencsét kívánunk! Köszönjük, hogy velünk tartottatok a világbajnokság alatt!  

A szerzőről

Vadász Rókaként fiatal koromtól fogva szenvedélyem a sportfogadás. Ahogy az évek során egyre több ismeretet sajátítottam el ezen a területen külföldi szaktudásnak köszönhetően, egyre jobb sportfogadóvá váltam. Szenvedélyem a sport, és szeretek róla olvasni, írni, és az így, valamint az elemzéseim által megszerzett tudást másokkal megosztani.

előző cikk
Vb-bronzmérkőzés sportfogadási bevezető
következő cikk
Ki lesz a világbajnokság gólkirálya?