Általános sportfogadási hírek

Világbajnoki elődöntők fogadási felvezető

Kedden és szerdán rendezik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság elődöntőit. A negyeddöntőkből két esélytelenebb csapat is továbbjutott, ami mutatja, hogy mennyire nehéz a sportfogadás online felületeken a vb egyenes kieséses szakaszának mérkőzésein.

Korábbi előzeteseinknek megfelelően ismét bemutatjuk a csapatok fejlett statisztikai mutatók révén, elemezzük a párosításokat, tippeket adunk a mérkőzésekre. A legjobb sportfogadási oldalak továbbra is kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy fogadjunk a világ második legnagyobb sporteseményére.

A vb statisztikák az Fbref (Opta) honlapjáról származnak. A táblázatok 11-eseket és öngólokat nem tartalmaznak. Az oddsok a 2022.12.11. 14:00 órai állapotot tükrözik, azok idővel változhatnak.

Világbajnoki elődöntők előzetese

Csapatok elemzése és tippek

Argentína-Horvátország

CsapatokLövésekEngedett lövésekKaput talált lövésekEngedett kaput talált lövésekGólokKapott gólokVárható gólokEngedett várható gólokHelyzetek minősége (várható gól/lövés)Engedett helyezetek minősége (engedett várható gól/lövés)
Argentína7022286947,31,90,110,09
Horvátország55662022635,87,50,110,12

Az argentínok büntetőkkel jutottak tovább Hollandia ellen, ahogy 2014-ben is, azonban összességében megállapítható volt, hogy ők voltak a jobb csapat a mérkőzésen és az egész világgbajnokságon is. Messze az argentinok engedték a legkevesebb lövést a még versenyben lévő csapatok közül, a második legkevesebb lövést engedő Marokkó és Franciaország kétszer annyit engedett. A horvátok ezzel szemben továbbra is a szerencse kegyeltjei. 2018-ban úgy jutottak el a döntőig, hogy mindhárom egyenes kieséses mérkőzésükön volt hosszabbítás, kétszer büntetőkkel nyertek, és 2022-ben is kettőből kétszer is 11-esekkel mentek tovább. Brazília sokkal jobban játszott ellenük, 4-0 volt a nagy helyzetek aránya a brazilok javára, 11-1 a lövések, 2,5-0,6 az xG aránya.

Fogadóként ezért tudnak bosszantóak lenni az egy mérkőzéses párharcok, mert a futballra jellemző véletlenszerűség (ami a kevés pontos/gólos sportágak jellemzője) bármikor le tud sújtani. Egyértelmű, hogy Argentína jobb csapat, ezért az ő továbbjutásukat várjuk.

Világbajnoki elődöntő tipp: Argentína nyer és 2,5 gól alatt

Franciaország-Marokkó

CsapatokLövésekEngedett lövésekKaput talált lövésekEngedett kaput talált lövésekGólokKapott gólokVárható gólokEngedett várható gólokHelyzetek minősége (várható gól/lövés)Engedett helyezetek minősége (engedett várható gól/lövés)
Franciaország784428131159,55,80,130,08
Marokkó3945138504,54,70,110,11

Ugyan itt is egyértelmű, hogy a franciák a jobb csapat, a marokkóiak védekezése mindenképpen figyelemre méltó. Csupán egy gólt kaptak a vb-n, az is egy öngól volt Kanada ellen, pedig játszottak Horvátország, Portugália, Belgium és Spanyolország ellen.

A franciák a torna legjobb mérkőzésén jutottak túl az angolok ellen, amely egy igazi 50-50 mérkőzés volt. Mivel az angolok két 11-est is kaptak, a franciák szerencsések, hogy 90 perc alatt megnyerték a találkozót, azonban a mérkőzés jól megmutatta, hogy ez a csapat nem csak Kylian Mbappé teljesítményére tud hagyatkozni. Olivier Giroud Lionel Messivel egyetemben már második a góllövőlistán Mbappé mögött, és Ousmane Dembélé, valamint Antoine Griezmann is remek formában játszanak.

A marokkóiak eddig minden mérkőzésen megszerezték a vezetést (horvátok és spanyolok ellen 0-0-t játszottak), ha a találkozón esett gól, ezért óriási kérdés, mennyire tudnak kezdeményezni, ha ők kerülnek hátrányba. Az, hogy hat mérkőzésből egyszer sem kerül hátrányba egy csapat, az elég valószínűtlen, ha ezeken a mérkőzéseken öttel több lövést enged az ellenfeleknél, és ilyen mértékben túlteljesítenek védekezésben várható gól szempontjából (4,7 xG-ből 0 kapott gól). Az átlaghoz való regresszió bármikor bekövetkezhet.

A franciák kerete nagyon erős, rutinosak a nagy tornák ezen szakaszában, és az angolok ellen is ők őrizték meg a hideg vérüket, amikor a játékvezető ítéleteivel kihozta a játékosokat a sodrukból. Szerintünk itt ér véget a marokkói menetelés, és a franciák címvédőként ismét bejutnak a világbajnoki döntőbe.

Világbajnoki elődöntő tipp: Franciaország nyer és 2,5 gól alatt

Hosszú távú fogadás

Nem sok ilyen lehetőség maradt. Azok a tippek, amelyeket korábban adtunk, továbbra is elérhetőek, azonban most a világbajnokság végső győztes fogadási lehetőségre koncentrálunk. A végső győztes fogadási piacot ilyenkor már nagyon befolyásolja azt, hogy melyik csapat kivel játszik a győzelemhez vezető úton, azonban a torna előtt és a torna során is az argentinokat jobbnak ítélték meg az online sportfogadóirodák és az online sportfogadók Magyarországon. Azonban mivel a horvátokat erősebbnek tartják Marokkónál, a végső győzelemre most a franciák a legesélyesebbek, ezért aki szerint Argentína nyeri a világbajnokságot, annak most érdemes rakni azok végső győzelmére.

Ha viszont valaki szerint a franciák nyernek, érdemes kivárni a döntőig, ugyanis, ha az argentinok bejutnak a fináléba, akkor az előzetes erősorrendek alapján enyhe favoritok lesznek, és sokkal pozitívabb értéket kap a sportfogadó a franciák győzelmére, mintha most, az elődöntők előtt rakná meg őket (még ha nyilván most nagyobb is az odds rájuk, mint a döntő előtt lenne).

Felmerül a kérdés, hogy mi van, ha ismét francia-horvát döntő lesz? Akkor ez a teória elbukik? Nos, igen. Eddig egyetlen világbajnoki döntő ismétlődött meg négy évvel később, Argentína és az NSZK között (1986 és 1990). Erre húsz lehetőség lett volna a történelemben, de csupán egyszer fordult elő.

Tippek
Bet365 bónuszUnibet bónuszBwin bónusz
Argentína nyer és 2,5 gól alatt3.253.253.10
Franciaország nyer és 2,5 gól alatt3.103.002.88

A szerzőről

Vadász Rókaként fiatal koromtól fogva szenvedélyem a sportfogadás. Ahogy az évek során egyre több ismeretet sajátítottam el ezen a területen külföldi szaktudásnak köszönhetően, egyre jobb sportfogadóvá váltam. Szenvedélyem a sport, és szeretek róla olvasni, írni, és az így, valamint az elemzéseim által megszerzett tudást másokkal megosztani.

előző cikk
Bet365: Fogadás az Argentína – Horvátország elődöntőre
következő cikk
Mennyi esély van arra, hogy Marokkó világbajnokságot nyer?